Uge 20 i mad

Hejsa

Så er det tid til den ugentlige opdatering i mad.

Forbruget af frugt og grøntsager stagnerer

Til gengæld er det på et relativt højt plan. Hvis målet var 600 gram om dagen, så er det en succes for mens det kun var 3% af befolkningen, der fik det i 1998, er tallet steget til 17% nu - uden dog at vise tegn på at stige yderligere.

Mere interessant er det, at der stadig er en stor forskel mellem den mængde frugt og grønt folk spiser, og den mængde de vurderer, at de spiser: 12% af os spiser grøntsager nok, men 81% mener at de får nok kål og lignende herligheder.

Berlingske.dk her hele historien: Ketchup er jo også en grøntsag

Hele artiklen har en dejlig understrøm om, at det under alle omstændigheder er vigtigst, at undgå fanatisme i mad. Vi er glade for at vi er kommet dertil i vores mad-debat.
Pandora-rigmand skyder penge i øko-caféer i USA

Rene Sindlev er muligvis ikke et navn, der er kendt i brede kredse, men han er en af bagmændene bag Pandoras (smykkefirmaet) indtog i USA. Det tjente han rigtig mange penge på.

Nu vil han lave en række øko-caféer i USA og beskriver projektet således:

»Konceptet går ud på at sælge sund og økologisk mad, der smager godt og samtidig er sundt. Opskrifterne er udviklet i samarbejde med professorer og læger, og vi starter i Miami og ekspanderer derefter videre på østkysten for senere også at udrulle konceptet i resten af USA«

Hvis økologi kan slå igennem på den skala i cheeseburgerens og fastfoodens hjemland - så har vi store håb for fremtidens mad.

Business.dk: Pandora-rigmand skyder millioner i amerikanske øko-cafeer

Wow gif

Umami til de ældre

Umami er den femte grundsmag sammen med sur, sød, salt og bitter. Sammen udgør de grundstenene i vores madlavning. Synes du umiddelbart at 'umami' er et lidt sært ord, så kan det skyldes at ordet er japansk, for det er nemlig her den femte grundsmag første gang rigtig blev undersøgt.

Umami har en helt speciel evne til at skabe appetit, hvilket kan afhjælpe problemerne med at ældre samt patienter på landets sygehuse, mister lysten til mad under deres indlæggelse.

Foodculture.dk: Umamismag skal give ældre velbehag

De ældres manglende livskvalitet, der hænger stærkt sammen med deres mad, koster årligt samfundet 6 milliarder. Det kan vi gøre bedre.

badly cooked steak


 
 

Ny producent på Attmatr - sig velkommen til Lovtrup

rabarbermarmelade lovtrup
Lovtrup laver marmelade med udgangspunkt i enkelthed, nænsom forarbejdning og økologi. De holder til ved Tinglev i Sønderjylland og byder blandt andet på rarbarbermarmelade med citron og lakrids.

Der er også en version med hyldeblomst og selvfølgelig klassisk rabarbermarmelade.

Besøg dem her - og tag dem eventuelt med i din næste pakke fra Attmatr.

 

 

 

Det var alt for denne gang.

Kristian

På vegne af Attmatr

Seneste indlæg:

Hampefrø