Anmeldelse: Mad vs. fødevarer af Lone Vitus

Nu til en lidt anden disciplin, end vi normalt er ude i her på bloggen - en boganmeldelse.

Lone Vitus, der driver bloggen lonelandmand.wordpress.com har skrevet bogen Mad vs. fødevarer.

Da Madmarkedet.dk også kæmpe for den gode mad, var der ikke andet at gøre end at kaste sig ud i bogen, og se hvad den indeholdte. Man kunne jo lære noget, og det er der virkelig ingen grund til at gøre en indsats for at undgå.

Mad vs. fødevarer bød på mange facts, mange skræmmende historier om vores fødevareproduktion og den ender nemt med at blive den dyreste bog, jeg endnu har læst.

Det er ikke for sjov. Jeg er nødt til at købe langt flere ting økologisk nu - også selvom det kommer til at koste lidt mere.

Når det kommer til mad gælder denne regel nemlig:
 

bitternes of poor quality

 


 

Og der er sandt for dyden meget bittert at læse i bogen. Lone efterlader ikke sin læser mange øjeblikke til at få luft. Den er nemlig helt gal med (fra en ende af):

Kartofler
Genmanipulerede afgrøder
Opdrættede (og til dels vildtlevende) fisk
Svinekød
Kyllingkød
Mælk og mejeriprodukter
Oksekød
Æg
Korn
Foie Gras (det vidste man vist godt)
Kaffe, te og kakao
Vin
Sukker
Gær
Fedtstoffer

Og selvfølgelig de helt slemme:

Sodavand, færdigretter og lightprodukter.

Det er altså næsten alt, der er et problem:

 

 

 

wtf louis ck

 


Heldigvis er der stort set ingen, der har ødelagt lam og gederne endnu. Så man kan med fordel anskaffe sig en græsk kogebog,  og begynde at dreje sit køkken den hellenistiske retning.

 

 

 

 

Zorba gif

 


Undervejs bliver beskrivelserne af elendigheden næsten for meget. Det kan vel ikke passe, at alle vores fødevarer er problematiske. En vis sund skepsis er meget godt i de fleste af livets affærer, så måske kan man også aktivere den her.

 

 

 

 

bullshit

 


Til ens store skræk er der et fyldigt noteapparat bagerst i bogen. Der er ikke tale om noter som Wikipedia, og kilder som 'min svoger' - vi nærmere ude i den akademiske art som f.eks.:

Glyphosate's Suppression of Cytochrome P450 Enzymes and Amino Acid Biosynthesis by the Gut Microbiome: Pathwys to Modern Diseases, Anthony Samsel, Stephanie Seneff, mdpi.com, 2013

Eller sagt på en anden måde: der er videnskab bag elendigheden.

 

 

 

 

oh no fresh prince gif

 


 

Not cool. NOT COOL.

Min eneste anke er, at henvisninger til noterne med fordel kunne være fordelt bedre i bogen. Der er flere ting, der overraskede mig, og jeg vil egentlig meget gerne selv kunne forfølge viden tilbage til kilderne.

Nu vi er ved det med viden, så lad os lige tage fat i et par af de ting, jeg lærte af bogen.

1) Jeg har hørt meget om pesticider gennem årene. I men jeg anede ikke at giften kommer fra de fabrikker, der under anden verdenskrig havde skabt giftgasser til krigsbrug. Da der ikke var flere mennesker, der skulle slåes ihjel, omlagde man produktionen tilpassede produkterne og hældte den ud over vores mad.

 

 

 

 

shocked bean

 


2) Moderne landbrug har gjort meget godt for os. Vi har frigjort hænder til andre job end at skaffe føde, og det er selvfølgelig en forudsætning for at kunne have et samfund som vores. Det svært industrialiserede landbrug er altså en nødvendighed, siger man. Men alligevel går 1/3 af verdens producerede afgrøder til husdyrproduktion. Det samme med 1/3 af fiskefangsten. Det var nok mere effektivt hvis vi bare spiste det selv direkte. Flot arbejde, folkens.

 

 

 

 

old people slow clap

 


3) Bierne er ved at uddø på grund af vores brug af sprøjtemidler. FN anslår at 70% af alle afgrøder (90% af vores mad) stammer fra planter, der skal bestøves af bier. Kineserne har som sædvanlig løst problemet på deres helt egen måde, og der er nu tusindvis af mennesker, der går rundt og bestøver træer med en pind med en hønsefjer på. Det tror jeg ikke de pressede landmænd kan få presset ind i deres kalendere.

 

 

 

 

nope gif

 


4) Grøntsager er naturligvis blevet avlet på gennem mange år. De er blevet mere søde og lette at gå til og bruge i maden. Et dansk forsøg viser at blandt andet diabetesproblemer kunne afhjælpes med grøntsager fra gamle sorter. I stedet har man givet rigtig mange penge til forskning i medicin, der kan afhjælpe symptomerne.

[embed]http://i.imgur.com/kx619KY.mp4[/embed]

5) Der er ikke fastsat grænseværdier for gift i vin, ligesom der er i vand. En svensk undersøgelse fandt i vin 55 gange højere pesticidindhold end det, der er tilladt i vand.

 

 

 

 

vin under bordet gif

 


 

Resten af de mange tankevækkende oplysninger må du selv læse dig til i bogen. Der er meget mere, og hvis du på nogen måde kan se dig selv ud af det, bør du købe Lones bog. F.eks. her hos WilliamDam.dk (her er den billigst ifølge bog.nu).

Det er en central pointe for Lone, at en del af ondets rod kommer af at maden og forbrugerne er kommet for langt fra hinanden. Hvis en ingefærsproducent i Kina producerer til folk hun aldrig møder, i et fjernt land, hun aldrig har hørt om, hvorfor så gøre noget specielt ud af maden?

Vi er selvfølgelig helt enige, og det er netop en af kongstankerne hos Madmarkedet.dk.

Sidst men ikke mindst, skal der lyde et tak til Lone for en fornuftens stemme sidst i bogen. At være bedre ved naturen og dermed hinanden er ikke en enten-eller leg. Hvis du én gang har købt frilandskylling, er du ikke tvunget til at gøre det hver gang. Hvis du er på besøg hos venner eller familie, der serverer konventionelt dyrket mad, så spiser man selvfølgelig det.

Det handler om at gøre det man kan, så meget som man kan overskue. Når man har læst Mad vs. fødevarer forstår man hvorfor det er så vigtigt.

Med venlig hilsen Madmarkedet.dk

 

 

 

 

Seneste indlæg:

Hampefrø